Connect with us

Essential News

Fostul premier al României, Adrian Năstase, intervine în conflicul din PSD.

Published

on

Fostul premier al României, Adrian Năstase, intervine în conflicul din PSD. Acesta găzduiește pe blogul său o analiză semnată de Marius Stoian în care situația stângii pe eșicherul politic este analizată minuțios.

“Nu sunt un nostalgic. Dimpotrivă, mă simt puternic implicat în construcția unui viitor euro-atlantic democratic pentru România, prin oameni și idei. Dar rememorarea acelei epoci mi-a stârni un diapazon complex de sentimente: de la emoții pozitive, până la furie și exasperare. Nu am să le pun în conecție cu diversele momente din acele timpuri. Totuși, aș vrea să remarc câteva chestiuni:

1. Liderii politici de stânga (eu nu m-am regăsit la stânga nicicând cu adevărat!) aveau și vocație intelectuală: de la Ion Iliescu prietenul lui Lester Brown cel cu „problemele globale ale omenirii” -despre care noi „superiorii” găseam un zâmbet ironic -și până la „aspenul” Mircea Geoană, toți, dar absolut toți au reflectat și continuă să reflecteze asupra evoluțiilor planetei. Și continuă să scrie. Fie doctrină, fie mărturii istorice, fie analize profunde ale evoluțiilor contemporane. Cu toții- dincolo de bune și de rele- au avut această calitate.Și nu e puțin lucru.

2. Perioada de început a democrației românești a fost una dramatică, cu multe incertitudini și dificultăți, cu ecuații complexe care în retrovizor pot fi citite altfel. Cu sânge. Cu furie. Cu îndârjire. Dar peste toate a plutit adierea unui consens ce s-a fixat la Snagov în 1995- România Occidentală, cu asumarea integrală și fără rezerve a valorilor euro-atlantice. Și Ion Iliescu și Petre Roman și Adrian Năstase și (mai puțin vizibil atunci) Mircea Geoană au avut întelepciunea de a vedea calea. Și de a trece peste lucrurile secundare. Toate acestea au fost câștigate cu sacrificii uriașe și suntem la începutul scurtului drum pe care le putem pierde.

3. Nu doresc, sub nici o formă, să fac o comparație inutilă cu ceea ce se declară a fi stânga la putere azi. Dar, sunt puțin mirat că acești lideri social-democrați, cu certe și profunde calități intelectuale (poate cu excepția unor intervenții limitate ale lui Adrian Năstase) nu se simt îngrijorați de soarta social-democrației românești, alunecată funest către un populism ieftin, într-un moment de reconfigurare chiar a familiilor politice europene. Și din poziția aceasta, de soarta democrației românești în genere, pe care au proiectat-o și construit-o alături de celelalte forțe politice responsabile din România. Cu toate imperfecțiunile ei, totuși funcțională. Poate că au obosit sau sunt dezamăgiți de nedreptăți sociale sau personale. Dar eu cred că ei au încă o responsabilitate față de România și față de stânga românească.

Apropiații mei știu că prin vocație sunt un om al construției, al „ecumenismului politic”.

Dar există și momente nefericite în care un asemenea dialog se blochează în orgoliu sau lipsă de discernământ. Luați acest apel al meu nu ca pe o intervenție politică ci ca pe o datorie de conștiință. Până nu e prea târziu.”, se arată pe blogul lui Adrian Năstase.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Essential News

RAZBOI TOTAL! Codrin Ștefănescu a cerut ca Gabriela Firea să fie demisă de la conducerea PSD Ilfov!

Published

on

 

Potrivit “România TV”, Codrin Ștefănescu, ales secretar general al PSD, astăzi, în urma unui vot în CEx, a cerut ca Gabriela Firea să fie demisă de la conducerea PSD Ilfov, dar și din funcția de vicepreședinte PSD la nivel național. Ștefănescu a făcut show în CEx, prezentând o listă a atacurilor lansate de Firea la adresa conducerii partidului.

Continue Reading

Essential News

Victor Ponta: “A mai ramas vreun pesedist in conducerea PSD?”

Published

on

Victor Ponta a reacționat imediat la informațiile apărute în presă, privind remanierile din cabinetul Dăncilă:

“1. A mai ramas vreun pesedist in conducerea PSD ( ca social democrati nu mai sunt de mult timp) ? Cu Dragnea presedintele Partidului de la PD, cu Darius Valcov consilier ( Premier in fapt) de la PDL, cu Codrin secretarul general de la PRM , cu Gabriel Mutu seful celei mai mari organizatii cea de la Bucuresti de la PDL, Ministrul Transporturilor Olguta de la PRM ….. Basescu a fost genial cand l-a trimis pe Dragnea la PSD – doar asa a reusit sa il distruga ( din interior)

2. Poate exista un Guvern format din oameni mai incompetenti si mai putin pregatiti profesional decat Guvernul “Dancila 1”? Da -Guvernul “Dancila” 2 / noii veniti bat toate recordurile – cu un matematician la Cultura, cu Olguta sa faca autostrazi, cu un baiat de la sport care sa gestioneze pensiile si programele sociale, cu Nae Badalau seful economiei Europei in Semestrul 1 din 2019, cu Alex Petrescu si Ilan Laufer care nu au fost buni pentru functia de ministru si dati afara din guvern anul trecut ca sa fie “reevaluati” azi, cu un vicepremier care tocmai nu a luat decat un singur vot in Parlament pentru functia de Presedinte ASF , cu Minstrul Afacerilor Europene gonit din functie cu o luna inainte sa preluam presedintia Consiliului UE ….. e si de plan si de ras!

3. Domnul Gabriel Les a fost secretar de stat la Ministerul Apararii in Guvernul “Ciolos” si a intocmit Hotararea de Guvern pentru achizitia unor corvete de la DAMEN Olanda cu pret dublu – a devenit ministru in Guvernul Grindeanu si schimbat imediat din functie pentru ca nu a facut licitatie pentru acele achizitii / redevine Ministru in conditiile in care saptamana viitoare trebuie sa se anunte castigatorul licitatie pentru achizitia de corvete – la care participant este …… DAMEN Olanda !

Sigur ca aceasta combinatie de incompetenta profesionala, lipsa de coloana vertebrala si afaceri necurate cu bani publici este principala caracteristica a “ Regimului Dragnea – Dancila” / tara este “vanata” si partajata ca pe domeniile de vanatoare ale Teldrum – cam cu aceleasi personaje!

Mai mult ca niciodata este nevoie de ProRomania – alternativa de seriozitate, profesionalism si onestitate pe zona de centru stanga!”, a scris Ponta pe Facebook.

Continue Reading

Essential News

BREAKING! Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scăpat de remaniere!

Published

on

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scăpat de remaniere! Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se pare că a reușit să-l convingă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, pe ultima sută de metri.

Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Brașov, că își păstrează aprecierile pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader.

“Eu nu sunt prezicător, dar aprecierile pe care le-am făcut la adresa domnului Tudorel Toader mi le păstrez”, a spus Tăriceanu.

Tudorel Toader declara, vineri, că nu ştie dacă va fi remaniat sau nu, însă sublinia că nu este „bătut în cuie” în această demnitate şi că, dacă Guvernul va desemna un alt ministru, el îi va preda mandatul şi se va retrage.

“Am repetat de foarte multe ori. Nu eu particip la decizia privind cine, când şi de ce va fi remaniat. Vă spuneam că sigur m-aţi întrebat – sunteţi remaniabil? Şi am răspuns: sigur nu sunt bătut în cuie acolo. Eu îmi fac treaba la Ministerul Justiţiei. Când vine un alt ministru îi predau şi plec”, declara ministrul Justiţiei, la Parlament.

Continue Reading

Trending

Bintelligence is the Internet's most comprehensive web-platform for uncovering, collect and sharing the latest and greatest intelligent informations in Politics, Businesses, Celebrities and Sports. We love diversity and we appreciate a brilliant idea no matter where it comes from. So feel free to browse our iPosts and iPhoto galleries! © 2018 Bintelligence.ro, LLC. All Rights Reserved. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of Bintelligence Management. Copyright © 2018 Bintelligence.ro is not responsible for the content of external sites.