Connect with us

Essential News

Datoria administraţiei publice a scăzut uşor în primele şase luni ale anului, ajungând la 34,9% din PIB, în iunie 2018.

Published

on

Datoria administraţiei publice a scăzut uşor în primele şase luni ale anului, ajungând la 34,9% din PIB, în iunie 2018, faţă de 35% din PIB în decembrie 2017, chiar dacă, în termeni de valoare, datoria guvernamentală a crescut la 305,5 miliarde de lei, la finalul lunii iunie, de la 300,7 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

O mare parte din datorie, respectiv peste 295 miliarde de lei, este pe termen mediu şi lung. Titlurile de stat reprezintă mai mult de 246 miliarde de lei.

După valute, 149,5 miliarde reprezintă datoria în lei, iar 126 miliarde datoria în euro.

Datoria internă guvernamentală se cifrează la 157 miliarde de lei, în timp ce datoria externă se ridică la 148,4 miliarde de lei.

Din totalul datoriei guvernamentale, datoria administraţiei publice centrale este de 291 miliarde de lei, iar cea a administraţiei locale se ridică la 14,3 miliarde de lei.

În ultimii cinci ani, datoria administraţiei publice din România s-a redus constant ca procent din PIB, de la 37,5% din PIB în 2013, la 35% din PIB anul trecut.

Potrivit datelor publicate în luna iulie de Eurostat, în primul trimestru din acest an, cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport în PIB s-a înregistrat în Estonia (8,7%), Luxemburg (22,2%), Bulgaria (24,1%) şi România (34,4%), iar cel mai ridicat nivel în Grecia (180,4%), Italia (133,4%) şi Portugalia (126,4%).

În Uniunea Europeană, nivelul datoriei guvernamentale a scăzut de la 81,6% din PIB în trimestrul patru din 2017 la 81,5% din PIB în primele trei luni din 2018.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Essential News

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a fost sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Published

on

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe motiv că ar fi condiţionat, în mod discriminatoriu, ocuparea unui post din instituţia pe care o conduce.

“Există o hotărâre a CNCD, confirm acest lucru, a fost sancţionat cu avertisment”, a declarat luni, pentru platforma AGERPRES, preşedintele Consiliului, Asztalos Csaba.

Sesizarea a fost depusă de Asociaţia Civică pentu Demnitate în Europa (ADEC), care a reclamat fapte de discriminare pe criterii etnice a cetăţenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

“În luna noiembrie 2016, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoaşterea limbii maghiare pentru ocuparea unui post de şofer la Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetăţnilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populaţia oraşului nu este de etnie maghiară). Primarul Antal Arpad a încercat să eludeze prevederile legale în domeniu utilizând sintagma “Pe lângă limba maternă şi limba naţională, se necesită cunoaşterea unei alte limbi oficiale ale UE” (…) CNCD a admis sesizarea ADEC şi a emis Hotărârea nr. 539/04.10.2017, comunicată în urmă cu câteva zile, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa cetăţenilor români necunoscători ai limbii maghiare. CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancţiunea contravenţională cu avertisment şi i-a recomandat să evite astfel de situaţii discriminatorii pe viitor”, scrie preşedintele ADEC, Dan Tănasă, pe pagina sa de internet.

Liderul ADEC mai menţionează că “acest concurs organizat cu încălcarea legii şi toate efectele pe care le-a produs trebuie acum anulat”.

Continue Reading

Essential News

NEWS ALERT! Trei lideri PSD chemaţi la DNA în legătură cu partidele de vânătoare cu Liviu Dragnea şi şefii Tel Drum.

Published

on

Directorii companiei Tel Drum au participat la mai multe partide de vânătoare cu lideri PSD, printre care Liviu Dragnea, Marian Oprişan, Niculae Bădălău, Gabriel Vlase sau Claudiu Manda, potrivit unei investigaţii Rise Project. Manda, Vlase şi Bădălău au fost audiaţi la DNA pe acest subiect.

Vlase, Manda şi Bădălău, interogaţi la DNA despre partidele de vânătoare cu Dragnea

Liviu Dragnea a vânat de cel puţin 32 de ori la el în judeţ, în ultimii nouă ani, potrivit jurnaliştilor de la Rise Project.

“S-a distrat pe domeniile AVPS Turris Turnu Măgurele, al cărei cofondator şi preşedinte a fost până în 2004. Atunci, a predat asociaţia colegilor lui de partid şi dosar, Petre Pitiş, actualul manager al corporaţiei Tel Drum, şi Marian Fişcuci, primul acţionar. De 31 de ori, Dragnea a mers în pădure însoţit de directorul Petre Pitiş. De patru ori s-a dus şi cu Marian Fişcuci. Prieteni din liceu, camarazi la partid şi vânători împătimiţi, cei doi împart frăţeşte dosarele Tel Drum de la DNA. De câteva ori li s-a alăturat afaceristul Costel Comana, coleg de facultate şi tranzacţii imobiliare cu Dragnea. Comana s-a sinucis în 2015, într-un avion din America Centrală, la scurt timp după ce DNA l-a pus oficial sub acuzare în dosarul „Regiotrans””, potrivit sursei citate.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, actualmente în închisoare, a vânat în codrii Tel Drum de 18 ori. Vicepremierul Paul Stănescu de la Olt a venit de 13 ori. Marian Oprişan din Vrancea, de cinci ori. Marcel Ciolacu din Buzău a semnat prezenţa în patru dăţi, potrivit Rise Project.

Nici actualul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Gabriel Vlase, nu a lipsit de la aceste partide de vânătoare, fiind prezent de trei ori la Dragnea. Tot de atâtea, Niculae Bădălău, senator de Giurgiu. În schimb, Claudiu Manda, preşedintele comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, a fost invitat la patru partide.

Aceştia trei din urmă, Manda, Vlase, Bădălău, au fost chemaţi recent la DNA ca martori în dosarul Tel Drum. Interogatoriile au vizat chiar partidele de vânătoare.

”Am fost acolo la invitaţia asociaţiei de vânătoare. Am fost şi audiat la DNA pe subiectul ăsta, chiar săptămâna trecută. M-am întâlnit la vânătoare şi cu Manda, da, e prietenul meu. Cu Liviu Dragnea nu cred, că el nu avea dreptul de portarmă pe vremea aia, că avea proces şi permisul retras. Credeţi că eu îi cunosc pe directorii de la Tel Drum? Cine dracu e Pitiş pentru mine? Pentru dumneavoastră posibil că e, dar pentru mine nu e nimeni. Să fie sănătos! Tel Drum ăsta ce e, vreun minister? Nu e vreo vedetă naţională. Eu sunt politician, nu-i ştiu”, a declarat Niculae Bădălău.

Organizatorii locali ai partidelor de vânătoare erau oamenii de încredere, rudele, angajaţii sau foştii colegi ai lui Liviu Dragnea, toţi având legătură cu Tel Drum, fie că erau acţionari, directori sau contractori ai corporaţiei.

Marian Oprişan ar fi redirecţionat 100 de milioane de euro, fonduri europene, către Tel Drum şi doi parteneri, într-un contract-mamut semnat în 2011, pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă în judeţul Vrancea.

“Şi Constanţa a cotizat. În 2010, Nicuşor Constantinescu a acordat Tel Drum un contract de 30,7 milioane de lei pentru modernizarea a două drumuri judeţene prin procedură de licitaţie restrânsă accelerată. Vecinul Paul Stănescu e alt exemplu. În 2013, a trimis 7,2 milioane de lei către Tel Drum, prin cerere directă de ofertă, pentru „lucrări de construcţii şi drumuri” în judeţul Olt, chiar la o lună după o vânătoare de pomină în Teleorman, cu cei menţionaţi mai sus. Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman rămâne principalul finanţator: din 2007 încoace, corporaţia a încasat peste un miliard de lei aici, iar peste jumătate din sumă (54%) a venit pe semnătura lui Dragnea. Altfel, campionii locali ai vânătorii sunt organizatorii oficiali Mădălin Ioniţă (65 de partide), managerul Tel Drum, Petre Pitiş (59 de partide) şi Petre Rădan, fost magazioner-şef la Tel Drum, angajat acum la ferma de vaci a lui Dragnea Junior (57 de partide). De 12 ori a luat arma-n mână şi Mircea Vişan, director tehnic la Tel Drum, inculpat în dosar cu Dragnea, Pitiş, Fişcuci etc”, scriu jurnaliştii.

La evenimente, au participat şi şefi din poliţie, de instituţii descentralizate, primari, consilieri, soţi de judecătoare sau angajaţii de încredere la firmele din grupul Tel Drum.

 

Continue Reading

Essential News

RAZBOI TOTAL! Codrin Ștefănescu a cerut ca Gabriela Firea să fie demisă de la conducerea PSD Ilfov!

Published

on

 

Potrivit “România TV”, Codrin Ștefănescu, ales secretar general al PSD, astăzi, în urma unui vot în CEx, a cerut ca Gabriela Firea să fie demisă de la conducerea PSD Ilfov, dar și din funcția de vicepreședinte PSD la nivel național. Ștefănescu a făcut show în CEx, prezentând o listă a atacurilor lansate de Firea la adresa conducerii partidului.

Continue Reading

Trending

Bintelligence is the Internet's most comprehensive web-platform for uncovering, collect and sharing the latest and greatest intelligent informations in Politics, Businesses, Celebrities and Sports. We love diversity and we appreciate a brilliant idea no matter where it comes from. So feel free to browse our iPosts and iPhoto galleries! © 2018 Bintelligence.ro, LLC. All Rights Reserved. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of Bintelligence Management. Copyright © 2018 Bintelligence.ro is not responsible for the content of external sites.